donderdag, 27. maart 2014 - 8:32 Update: 03-07-2014 0:39

Steeds vaker is kind brandwondenpatiënt

foto van brandwond | fbf archief
Foto: fbf archief
Steeds vaker is kind brandwondenpatiënt
Beverwijk

26,8% van de patiënten in de brandwondencentra is jonger dan 5 jaar. In 87% van de gevallen is de oorzaak een ongeval met hete vloeistoffen zoals koffie, thee of badwater.

Dat blijkt uit onderzoek van de Brandwondenstichting in een onderzoek over veiligheidsgedrag van ouders met kinderen in de leeftijd 0 t/m 4 jaar.

Volgens de Brandwonden Stichting komt dat doordat veel ouders hun kinderen overschatten. Ze denken dat hun kinderen snel leren dat ze niet aan thee of- koffiekopjes mogen komen. Maar de kinderen zijn soms nog geen jaar oud en zien nog geen gevaar.
Een ander interessant gegeven is dat ouders de ernst van brandwonden die kleine kinderen door toedoen van hete vloeistoffen kunnen oplopen onderschatten. “Ik wist niet dat een kopje thee zulke ernstige brandwonden kon veroorzaken,” zeggen veel ouders.
De Brandwondenstichting hamert dan ook op maatregelen die brandwonden kunnen voorkomen. ''Denk aan het buiten bereik zetten van koffie- en theekopjes, het snoer van de waterkoker inkorten, het wegdraaien van de stelen van pannen en natuurlijk het gebruik van een thermoskan!''.

En mocht het toch fout gaan, dan is koelen met lauw water (20 graden) de eerste 20 minuten het belangrijkste om in eerste lijn te doen. 

Provincie: