zondag, 13. juli 2014 - 18:01

Steekincident tijdens eerste avond Vierdaagsefeesten

Nijmegen, Vierdaagse, steekincident
Foto: Archief MV
Nijmegen

De Vierdaagsefeesten in Nijmegen zijn zaterdag 12 juli van start gegaan.

Het was deze avond gezellig druk in de binnenstad. Rond 22.15 uur werd het vooral op het Koningsplein zeer druk. Bezoekers werden via lichtkranten verzocht om een andere locatie te kiezen, net als gebruikers van de speciale Vierdaagsefeesten-app. In totaal hield de politie zaterdagavond en -nacht 17 personen aan.

Vier daarvan worden verdacht van (eenvoudige) mishandeling, twee op het Stationsplein en twee op Plein 44. Eén verdachte, vermoedelijk onder invloed van drugs, gedroeg zich zo agressief dat tegen hem pepperspray is gebruikt. Op het Stationsplein liepen twee verdachten tegen de lamp die een als gestolen gesignaleerde bromfiets bij zich hadden, zo bleek toen een agent de gegevens van het motorvoertuig natrok. Het tweetal werd aangehouden voor diefstal cq heling.

Andere aanhoudingen waren er voor: openbare dronkenschap (3), belediging (6) en eentje voor overtreding van de Wet Wapens en Munitie en openbare ordeverstoring. In het kader van veilig thuiskomen is de politie ook begonnen met alcoholcontroles rondom de feesten; ruim 4000 bestuurders werkten mee aan de verplichte blaastest.

Getuigenoproep Kelfkensbos

Op Kelfkensbos, voor de ingang van het Valkhofmuseum, vond rond 01.15 uur een steekincident plaats waarbij een 19-jarige man uit Arnhem gewond is geraakt. De verdachte zou, in bijzijn van nog een andere man, vier vrouwen hebben lastig gevallen. Toen het slachtoffer hier iets van zei kreeg hij een klap en werd vervolgens gestoken. Daarna verdween de verdachte in de menigte. De 19-jarige is met een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht voor behandeling. De recherche is bezig met een onderzoek. Zondag is aangifte van het slachtoffer opgenomen. Getuigen worden verzocht om informatie door te geven via telefoonnummer 0900-8844.

Alcoholcontroles

Zoals ieder jaar controleert de politie ook nu weer intensief op alcoholgebruik in het verkeer. Uiteraard gericht op veilig thuiskomen ná het feest. Het lokale team Verkeershandhaving werd zaterdagavond geassisteerd door politiecollega’s uit de eigen eenheid Oost-Nederland, namelijk de districten Gelderland-Midden en Noord- en Oost-Gelderland.

Tussen 20.00 en 03.00 uur is gecontroleerd op de locaties Prins Mauritssingel, de Lauwikstraat, Graaf Alardsingel en het Hertog Eduardplein ter hoogte van het station in Lent. Agenten lieten in totaal 4412 bestuurders blazen, daarvan moesten er 17 na de eerste selectie op straat een ademanalyse ondergaan. 15 van hen bliezen boven de strafbare limiet, daaronder drie beginnend bestuurders. Van één automobilist is vanwege de hoge uitslag (ruim drie keer zoveel als toegestaan) meteen het rijbewijs ingevorderd en vijf bestuurders kregen een Educatieve Maatregel Verkeer (EMA) opgelegd, een verplichte alcoholcursus. Tegen alle overtreders is proces-verbaal opgemaakt.

Daarnaast is van één bestuurder na een ernstige snelheidsoverschrijding het rijbewijs ingevorderd en een taxichauffeur bekeurd vanwege verlopen APK.

Vierdaagsefeesten-app

Vorig jaar geïntroduceerd, dit jaar met vervolg: de speciale Vierdaagsefeesten-app met alle informatie over veiligheid, programmering en vervoer. De gebruikers van de app krijgen actuele berichten door van de betrokken instanties (organisatie, gemeente, politie), bijvoorbeeld dat in een bepaalde straat zakkenrollers actief zijn. Deze waarschuwing werd in de loop van zaterdagavond afgegeven voor het Hunnerpark. Met behulp van de ‘druktemeter’ kunnen bezoekers aan de feesten zien of een bepaald plein al vol staat en op deze manier hun locatiekeuze (nog) beter bepalen.

Heeft u deze gratis app nog niet gedownload? Dit kan via de App Store en Google Play door te zoeken op 4DF.

Vierdaagse nieuws van de politie is ook via Twitter te vinden: ga naar @PGLZ_evenement. Deze tweets ontvangen app-gebruikers dus automatisch. Daarnaast zal regelmatig informatie via de reguliere politieaccounts @POL_Nijmegen en @POL_Gelderland worden verstrekt.

Provincie:
Blik op 112: