maandag, 20. januari 2014 - 22:13 Update: 03-07-2014 0:44

Stichting Autobelangen start om oldtimerkwestie rechtszaak tegen Staat

foto van oldtimer in actie | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Stichting Autobelangen spant definitief een rechtszaak aan tegen de Staat. Begin februari wordt de landsadvocaat gedagvaard en start de procedure, die naar verwachting een jaar in beslag neemt.

Stichting autobelangen startte kort na de aanpassing van de MRB- oldtimerregeling een financiële inzamelingsactie onder haar achterban. Vandaag maakte de stichting onder leiding van Wouter van Embden van Stichting autobelangen bekend dat er genoeg geld binnen is en dat een rechtszaak tegen de Staat zal worden gestart.

Wouter van Embden is blij dat de rechtszaak kan worden opgestart. "De oneerlijke en onrechtvaardige maatregel moet van tafel."

Oldtimers massaal aan de kant

Veel oldtimerbezitters hebben inmiddels hun auto aan de kant gezet omdat deze als hobbyauto financieel niet meer is op te brengen. Ook hebben veel eigenaren noodgedwongen afstand moeten doen, of hebben hun schone gasinstallatie uitgebouwd. Andere hebben hun voertuig op grijskenteken laten ombouwen. Maar dat is alleen mogelijk voor zelfstandigen.

“Weekers blokkeert rechtsgang”
De woordvoerder en initiatiefnemer van de berijderactie Vrijstelling Oldtimer vertelt in Auto Motor Klassiek dat Staatssecretaris Frans Weekers voor Stichting Autobelangen de mogelijkheid blokkeerde om van de “Procedure Massaal Bezwaar” gebruik te maken. Bij die procedure is het mogelijk om collectief bezwaar aan te tekenen, zodat niet iedereen afzonderlijk een bezwaarschrift hoeft in te dienen tegen een besluit. Van Embden: “Deze blokkade levert de Belastingdienst dus extra werk op. Want tienduizenden oldtimerbezitters zullen nu afzonderlijk bezwaren indienen die apart moeten worden behandeld.”

De uitkomst van de rechtszaak wordt eind van dit jaar verwacht.