maandag, 27. oktober 2014 - 17:15 Update: 27-10-2014 22:04

Stille tocht voor hond die uit noodweer door agent werd doodgeschoten

Rechtmatig geweld gebruikt door agent
Foto: Archief EHF
Haarlem

In Haarlem is maandagavond een stille tocht gehouden voor de hond die op 25 oktober door een agent werd doodgeschoten. Bij de stille tocht waren zo'n 150 man afgekomen.

Veel mensen waren tijdens deze tocht vergezeld van hun eigen hond. Bij het politiebureau op de Koudehorn zijn een paar toespraken gehouden en is een minuut stilte gehouden.

Antwoord politie op het incident:

De agenten hadden die bewuste zaterdagavond (25 oktober) al meerdere malen geprobeerd contact te krijgen met de bewoner na melding van geluidsoverlast. Uiteindelijk lukte het de agenten om contact te krijgen met de man in de woning. De agenten hoorden de man aankomen en een hond blaffen. De man opende de deur en gaf de hond het commando om aan te vallen.

Aangevallen
Een van de agenten werd door de hond aangevallen. De agent moest binnen een fractie van een seconde de situatie inschatten. Hij viel achterover en schoot om zichzelf in veiligheid te brengen en de hond te stoppen. Er werd een aantal schoten gelost waardoor het dier werd geraakt en dusdanig gewond raakte dat het later in het dierenziekenhuis overleed. Er hebben zich in het verleden meerdere bijtincidenten voorgedaan met de desbetreffende hond.

Aangehouden
De 34-jarige man werd aangehouden wegens poging zware mishandeling en het opruien van een dier. De man is zondag 26 oktober op last van justitie heengezonden. Het vuurwapengebruik van de agent is als rechtmatig beoordeeld. Geconcludeerd is dat het geweld noodzakelijk en gepast was.

Provincie:
Blik op 112: