woensdag, 26. februari 2014 - 20:09 Update: 03-07-2014 0:41

Stoffelijke resten Duitse soldaat geborgen

foto van soldaat | fbf archief
Foto: fbf archief
Ede

De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft in de bossen bij Ede de stoffelijke resten geborgen van een Duitse soldaat. Het is in een korte tijd de vierde vondst van een militair uit de Tweede Wereldoorlog.

Het veldgraf van de nog onbekende soldaat moet onlangs zijn ontdekt door particulieren met een metaaldetector. De vondst is anoniem gemeld bij de Begraafplaats voor Duitse Gesneuvelden in het Limburgse Ysselsteyn. In het archeologisch beschermde gebied geldt een gemeentelijk metaaldetectorverbod.

Complete vondst
De soldaat is zeer waarschijnlijk gesneuveld tijdens de gevechten die volgden op de Britse luchtlandingen op de Ginkelse Heide bij Ede in september 1944. Dat was tijdens operatie Market Garden.

Het lijkt om een complete vondst te gaan. Onder meer het geweer en het herkenningsplaatje van de soldaat zijn teruggevonden. De BIDKL probeert In hun laboratorium in Soesterberg de identiteit te achterhalen. De stoffelijke resten worden na afloop van het onderzoek herbegraven op de Duitse Begraafplaats in Ysselsteyn. Wanneer mogelijk worden de nabestaanden hierover geïnformeerd.

Provincie:
Tag(s):