donderdag, 24. juli 2014 - 8:12 Update: 24-07-2014 15:55

'Stoppen met bezuinigingen Defensie is noodzakelijk vanwege instabiliteit'

Jaap de Hoop Scheffer
Foto: Archief bon
Den Haag

Jaap de Hoop Scheffer vindt dat Nederland moet stoppen met bezuinigen op defensie.

In een interview met het Financieele Dagblad zegt de voormalige NAVO baas dat Nederland zich moet voorbereiden op een langere periode van instabiliteit.

De Hoop Scheffer is vrij sober gestemd over de situatie. Hij reageert hiermee op de opgelopen spanningen na de ramp met de Boeing van Malaysia Airlines. "Het is zonder twijfel de ernstigste crisis sinds de Koude Oorlog en ik durf niet te voorspellen hoe dit afloopt."

Poetin onder druk

Ook zou de positie van Poetin volgens Scheffer onder druk staan. Volgens hem woedt er achter de schermen in het Kremlin een forse strijd tussen de hardliners en de mensen met grote zakelijke belangen.

Instabiliteit

Hoewel Scheffer geen oorlog voorspelt, waarschuwt hij wel dat Europa er alleen voor staat. ‘’Bij de Amerikanen is na Irak en Afghanistan weinig behoefte om overzee in actie te komen. Ik vind het onbegrijpelijk, maar ik hoor niets vanuit Brussel. Doodse stilte.”

De Hoop Scheffer denk dat Rusland nu of in de toekomst verder onrust gaat stoken in onder Russische minderheden in de Baltische staten. ‘’Maar bijvoorbeeld ook in Moldavië, en nog meer dan nu in Oekraïne."

De voormalig secretaris-generaal roept het kabinet op om bij de komende begrotingsonderhandelingen definitief een einde te maken aan alle "wilde bezuinigingen".