donderdag, 6. november 2014 - 14:55

Straf en behandeling voor 16-jarige na geweld tegen medescholiere

Straf en behandeling voor 16-jarige na geweld tegen medescholiere
Foto: Archief EHF
Enschede

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 16-jarig meisje uit Enschede tot een jeugddetentie van 135 dagen, waarvan 90 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 90 uur. Als bijkomende voorwaarde moet het meisje zich laten begeleiden door de jeugdreclassering en laten behandelen voor haar problemen. Zij wordt veroordeeld wegens poging tot doodslag (in juni 2014) en poging tot zware mishandeling (in april 2014), beide keren op hetzelfde meisje.

Geen rechtvaardiging

Bij twee gelegenheden heeft zij hetzelfde slachtoffer aangevallen. Daarbij schopte ze het slachtoffer tegen het hoofd en het lichaam. Eén van de incidenten werd opgenomen met een telefoon en later op internet geplaatst.

De rechtbank oordeelt dat de 16-jarige de grens van het toelaatbare ernstig heeft overschreden. “Het feit dat het slachtoffer onwaarheden over verdachte heeft verspreid, is kwetsend voor verdachte maar biedt geen rechtvaardiging voor de toepassing van dergelijk excessief geweld.”, aldus de voorzitter. Het gaat om ernstige feiten die veel impact hebben gehad op het slachtoffer, hoewel het opgelopen letsel relatief beperkt is. Daarnaast heeft de zaak ook tot maatschappelijke beroering geleid.

Persoonlijke problematiek

Op basis van rapporten van deskundigen concludeert de rechtbank dat de feiten in verminderde mate aan het meisje kunnen worden toegerekend. Zij kampt met persoonlijke problematiek, waaronder een angststoornis. Ook werd zij gepest door haar leeftijdsgenoten.

Ernstige gevolgen

De rechtbank houdt daarnaast rekening met het feit dat de verdachte al ernstige gevolgen heeft ondervonden van haar daden. Ze was ten tijde van de strafbare feiten pas vijftien jaar en zat 45 dagen in voorarrest. Na de gebeurtenissen in juni is ze van school verwijderd. Er is er nog geen nieuwe school voor haar gevonden. Ook kreeg ze, veel meer dan andere jeugdige verdachten, de volle verontwaardiging van de maatschappij over zich heen nadat het filmpje online was gezet. Daarbij is ze ook met bedreigingen geconfronteerd.