donderdag, 26. juni 2014 - 10:39 Update: 03-07-2014 0:34

Stranden ontruimd vanwege gevaarlijke waterhozen

foto van waterhozen | Dirk Sloot
Foto: Dirk Sloot

De stranden op Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog zijn donderdagochtend door de politie ontruimd vanwege waterhozen. Ook is de scheepvaart door de Kustwacht gewaarschuwd voor het natuurgeweld.

Een aantal waterhozen zijn vanochtend over Ameland getrokken. Volgens de politie is er geen schade gemeld. Op Twitter worden veel 'spectaculaire beelden' verspreid van de waterhozen.

Op dit moment is het niet druk op de stranden omdat de vakanties nog niet zijn begonnen. Ook het weer nodigt niet uit om in je bikini te gaan liggen. Toch houden de hulpdiensten de stranden afgesloten.

Een waterhoos is een kleine trechtervormige slurf veroorzaakt door snel draaiende luchtbewegingen. Waterhozen zijn in Nederland soms onder de wolken zichtbaar boven de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. Als zo'n slurf het wateroppervlak raakt en water opzuigt, wordt dit verschijnsel een waterhoos genoemd. Een waterhoos is doorgaans een betrekkelijk onschuldige vorm van een windhoos. Boven land verliest de hoos meestal zijn kracht. Alleen in zeldzame gevallen behoudt de waterhoos voldoende kracht langs de kust om ongelukken te veroorzaken en schade aan te richten.

Provincie: