dinsdag, 25. november 2014 - 18:44 Update: 25-11-2014 18:59

Streep door plannen Vrijheidsmuseum WO2

Streep door plannen Vrijheidsmuseum WO2
Foto: VrijheidsmuseumWO2
Nijmegen

Er komt voorlopig geen Vrijheidsmuseum WO2. De Provincie Gelderland, gemeente Nijmegen en Stichting VrijheidsmuseumWO2 hebben dinsdagavond bekendgemaakt dat zij niet verder gaan omdat er op dit moment onvoldoende steun is om de plannen door te zetten.

'Er is nog steeds brede - en zelfs groeiende - steun om vrijheid te herdenken en de discussie daarover levend te houden. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de financiële uitdagingen en de vorm van samenwerking tussen de bestaande musea. Die zorgen voeren de boventoon in het publieke debat. Dat maakt het voor nu onmogelijk belangrijke voorwaarden, zoals voldoende financiële steun, voor een succesvolle voortzetting van het plan rond te krijgen', laat de Stichting VrijheidsmuseumWO2 weten.

Aandacht voor vrijheid

'De afgelopen maanden heeft ons team hard gewerkt aan het bedrijfsplan, dat met waardering is ontvangen. Ook de Preview van het museum tijdens 70 jaar Market Garden werd goed bezocht. Met de ontwikkeling van de plannen voor het museum is nieuw enthousiasme aangewakkerd voor een structurele vorm van aandacht voor het thema 'vrijheid'. Enthousiasme dat zich vertaalt in meer toerisme en economische bedrijvigheid. Wij waarderen dat enthousiasme en zijn alle partijen die daarover hebben meegedacht dankbaar', aldus de stichting.

Provincie en gemeente hebben aangegeven zich te blijven inzetten voor initiatieven die het thema vrijheid onder de aandacht brengen. Dat kan door het uitbouwen van bestaande initiatieven zoals de Liberation Route, maar ook met aandacht voor de ideeën die in de afgelopen maanden zijn verzameld. Het streven naar een vrijheidsmuseum stopt hier. Het zoeken naar goede manieren om het brede verhaal van de Tweede Oorlog te vertellen en te koppelen aan actuele vraagstukken rond vrede niet.

Provincie:
Tag(s):