maandag, 6. oktober 2014 - 19:33 Update: 07-10-2014 9:53

Strippen lijkt booming business voor autodieven

Strippen lijkt booming business
Foto: Sven van Beek
Uithoorn

Nog steeds worden er wekelijks voertuigen in Nederland gestolen. In het verleden werden deze voertuigen door auto criminelen vaak omgekat, maar tegenwoordig worden deze voertuigen bij voorkeur het liefst gestript.

Strippen lijkt booming business. Volgens Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) is er een toename te zien van 30 procent.

Het gaat daarbij niet alleen om handel die vanuit Nederland plaatsvindt, maar ook steeds vaker bieden buitenlandse criminelen onderdelen aan Nederlandse bedrijven aan. Het gaat daarbij zelfs om onderdelen van voertuigen die in Nederland als gestolen staan geregistreerd.

Bij een inval eerder dit jaar in de achterhoek werden een complete motor en versnellingsbak aangetroffen van een voertuig die in Nederland was gestolen. Enkele weken later werden elders in het land overige onderdelen van het voertuig in een schuur teruggevonden.

Volgens Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) is identificatie van belangrijke onderdelen essentieel om deze toenemende vorm van criminaliteit tegen te gaan. ''Een aantal onderdelen is vandaag de dag wel voorzien van unieke nummers, maar achterhalen bij welk VIN het onderdeel hoort, is moeizaam'', aldus het AVc. Het AVc komt nog dit najaar met een verkenningsnota voor de aanpak van dit soort problematiek om zo de handel in gestolen onderdelen te frustreren.

De voertuigen die het meest in trek zijn, zijn nog steeds de Duitse automerken zoals Volkswagen, BMW en Audi. 

Categorie:
Provincie: