donderdag, 30. oktober 2014 - 21:40 Update: 31-10-2014 9:54

Stukken over chroom6-verf door Defensie vrijgegeven

Defensie geeft stukken rond Chroom 6 -verf vrij
Foto: Archief FBF
Den Haag

'Eerst onderzoeken, dan conclusies'. Zo luidde de boodschap van Hoofddirecteur Personeel schout-bij-nacht Henk Itzig Heine. Hij zei dat de afgelopen 2 dagen in Kerkrade en Almelo tijdens bijeenkomsten voor oud-POMS-medewerkers.

Defensie ging in gesprek met ongeveer 400 (oud-)medewerkers over de problemen rond CARC en Chroom 6-verf. Dit heeft het ministerie van Defensie donderdag bekendgemaakt.

Volgens Itzig Heine was het een lastige boodschap, maar onvermijdelijk. Het RIVM onderzoekt wat er is gebeurd op basis van zowel de honderden documenten, als gesprekken met focusgroepen en belanghebbenden.

Commandant Taskforce commodore bd. Freek Groen en Ronald van der Graaf van het RIVM gaven een toelichting op de stand van zaken van het onafhankelijk onderzoek. Er leefde veel boosheid en ongerustheid onder de (oud-)medewerkers. Toch ervoeren veel van hen het als prettig dat zij hun verhaal kwijt konden.

Tijd

Volgens de Hoofddirecteur Personeel kost het onderzoek van het RIVM tijd door de omvang en de complexiteit. Bovendien is het onderzoek uitgebreid. Niet alleen de POMS-sites worden meegenomen in het onderzoek, maar ook werkplaatsen van de marine en luchtmacht. Het is nog niet bekend wanneer de bijeenkomsten voor de andere krijgsmachtdelen worden gehouden.