zondag, 6. juli 2014 - 12:24 Update: 06-07-2014 12:28

Succes voor TU Delft Solar Team op World Cup For Solar Boats

TU Delft Solar Team, World Cup, Solar Boats
Foto: TU-Delft
Delft

De zonneboot van TU Delft heeft tijdens de DONG Energy Solar Challenge, de World Cup For Solar Boats de Designprijs gewonnen. De zelfgebouwde zonneboot won de prijs vanwege de innovatieve techniek en het strakke ontwerp. Daarnaast heeft het Solar team de vierde plaats behaald in de World cup die gisteravond ten einde kwam.

Het TU Delft Solar team heeft het een week lang opgenomen tegen veertig internationale teams, allen met een zelfgebouwde zonneboot. De race liep niet geheel vlekkeloos voor het solarteam. Donderdag kwam de boot in botsing met een boomstam waardoor veel schade ontstond en ook tijdens de laatste race zat het niet mee. Door harde wind sloeg de boot om, waardoor waterschade aan de accu ontstond en de boot vlak voor de finish strandde. Woordvoerder Lenny Bakker: “We zijn wel enorm blij met het behaalde resultaat. De boot heeft het goed gedaan en de waardering die we gekregen hebben is geweldig. Over twee jaar doen we weer mee.”

Tweeëndertig studenten bouwden de boot speciaal voor de DONG Energy Solar Challenge, de World Cup For Solar Powered Boats. De teams racete deze week in etappes van Blauwestad in Groningen naar Leeuwarden in Friesland. Gistermiddag werd de laatste etappe gevaren. Om de race te winnen deden de studenten uitgebreid onderzoek naar de beste, snelste en lichtste materialen. Een jaar lang werkten teams op verschillende onderdelen van de boot. Er bestonden teams voor de romp, stabiliteit, dynamica en elektronica. De studenten volgen elk een andere opleiding, waardoor veel expertises bij het ontwerp en de bouw samenkwamen.