maandag, 1. december 2014 - 14:14 Update: 01-12-2014 20:39

Syriëganger (20) krijgt drie jaar celstraf van Haagse rechtbank

Nederlandse Syriëganger krijgt 3 jaar celstraf van Haagse rechtbank
Foto: EHF
Den Haag

Maandagmiddag heeft de Haagse rechtbank een Syriëganger veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Zijn vrouw wordt vrijgesproken. Dit meldt de rechtbank Den Haag maandag.

‘Een derde verdachte is veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden voor het onttrekken van een zestienjarig meisje aan het ouderlijk gezag’, aldus de rechtbank.

Veroordeling Syriëganger

​De twintigjarige verdachte ging in juli 2013 naar Syrië en kwam terug naar Nederland in februari 2014. De rechtbank acht hem schuldig aan voorbereiding van moord en doodslag met een terroristisch oogmerk. Hij heeft zich aangesloten bij een jihadistische groepering in Syrië en daar deelgenomen aan gevechten. Ook heeft hij zich, vooral na zijn terugkomst, schuldig gemaakt aan het verspreiden van bestanden die opruien tot het plegen van terroristische misdrijven. 

Vrijspraak vrouw Syriëganger

​De rechtbank twijfelt niet aan de extreem jihadistische gezindheid van de twintigjarige vrouw, maar komt tot vrijspraak van het ronselen voor de gewapende strijd in Syrië, van opruiing en van het verspreiden van opruiende teksten.

Provincie: