woensdag, 22. januari 2014 - 22:45 Update: 03-07-2014 0:44

Syrische partijen hebben sleutel zelf in handen

Syrische partijen hebben sleutel zelf in handen
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

'De internationale gemeenschap kan helpen bij het onderhandelingsproces, maar de sleutel voor vrede ligt uiteindelijk in handen van de Syrische partijen zelf'. Dit zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) in Montreux bij de openingssessie van de Genève II-conferentie.

In zijn toespraak benadrukte de minister dat er een einde moet komen aan het lijden van de Syrische bevolking, in het bijzonder van ouderen, vrouwen en kinderen. 'Het is de hoogste tijd dat hulpverleners ongehinderd toegang krijgen tot de bevolking, die dag in dag uit zwaar wordt getroffen door de niets en niemand ontziende strijd', aldus Timmermans. Hij pleitte verder voor een staakt-het-vuren en de onmiddellijke vrijlating van politieke gevangenen, in het bijzonder door het regime.

Nederland is van meet af aan betrokken geweest bij de internationale inspanningen om een einde te maken aan het conflict in Syrië. Zo organiseerde Nederland eerder deze maand in Genève een conferentie om vrouwen een grotere stem te geven in het vredesproces. Eind vorig jaar trainde instituut Clingendael op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken oppositieleden in onderhandelingsvaardigheden.

Sinds het begin van het conflict heeft het kabinet € 74 miljoen uitgetrokken voor humanitaire hulp aan Syriërs in eigen land en voor vluchtelingen in de buurlanden. Nederlandse militairen, gestationeerd aan de Turks-Syrische grens, leveren met inzet van Patriots een bijdrage aan de regionale veiligheid.

De Genève II-conferentie, voorgezeten door VN Secretaris-Generaal Ban Ki-moon, moet het begin vormen van een vredesproces voor Syrië. De openingssessie werd bijgewoond door meer dan 30 landen en organisaties. Later deze week beginnen onderhandelingen tussen het regime van Assad en de oppositie, onder auspiciën van de VN.

En marge van de conferentie ontmoette minister Timmermans vandaag een afvaardiging van Syrische vrouwen die zich, ondanks verschillende achtergronden, hebben verenigd rond hun geloof in een politieke oplossing voor het conflict in Syrië. 'Deze diverse groep moedige vrouwen laat zien dat het ook in moeilijke omstandigheden mogelijk is om met één stem te spreken. Zij zijn een baken van hoop', aldus minister Timmermans.

Provincie: