zondag, 18. mei 2014 - 17:29 Update: 03-07-2014 0:36

Tachtig mensen worden gemonitord vanwege mogelijke MERS-besmetting

foto van Dromedaris | fbf archief
Foto: fbf archief

Ongeveer 80 mensen worden extra in de gaten gehouden omdat zij in aanraking zijn geweest met de twee Nederlanders die het MERS-virus hebben opgelopen.

Dit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekendgemaakt, zo laat de NOS weten. Afgelopen woensdag werd bekend dat een man die naar Saoedi-Arabië op  reis was geweest, besmet is met het virus. Een dag later bleek zijn zus het virus ook te hebben.  Beide personen maakten deel uit van een Surinaams reisgezelschap.  Veel mensen in dat gezelschap zijn familie van elkaar. De kleindochter van de besmette vrouw heeft aan de NOS laten weten dat haar oma en de  broer van haar oma geen dromedaris-boerderij hebben bezocht. Kleindochter tegen NOS: 'Andere leden van de groep zijn wel in aanraking geweest met dromedarissen, maar mijn oma en haar broer niet.' De kleindochter wordt door de GGD gemonitord,  omdat zij haar oma dagelijks bezoekt in het ziekenhuis in Zwolle.

Het Nederlandse RIVM meldt dat het gevaarlijke virus vrijwel alleen van dier op mens kan worden overgedragen, terwijl de VN-organisatie FAO zegt dat het merendeel van de besmettingen van mens op mens zijn gegaan. Het CDA heeft daarom minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zaterdag om opheldering gevraagd.

De broer en de zus die tijdens de reis besmet raakten, sliepen tijdens de reis op één kamer, evenals de zoon van de man, die nu ook besmet is. Kleindochter tegen de NOS: 'Hij is niet ziek, heeft geen symptomen, maar is wel in aanraking geweest met dromedarissen.'

Volgens het RIVM worden alle mensen die met de reis mee zijn geweest en de mensen die in aanraking zijn gekomen met de patiënten in de gaten gehouden. Twee keer per dag wordt hun temperatuur gevraagd. Harald Wychgel van het RIVM  tegen de omroep: 'Maar we kunnen niet alle tachtig mensen in quarantaine houden. Wij gaan niet zelf bij de mensen op bezoek. De lokale GGD-afdelingen houden contact met de mensen.'

De afgelopen weken verspreidde het MERS-virus zich vooral in Saudi-Arabië. Daar zouden inmiddels 147 mensen aan het virus zijn overleden. Het RIVM laat weten dat inmiddels zeker is dat de patiënten het virus in Saudi-Arabië hebben opgelopen en niet in Nederland.