dinsdag, 11. november 2014 - 17:37 Update: 11-11-2014 21:08

Team vindt opnieuw stoffelijke resten rampplek MH17

Opnieuw menselijke resten gevonden op rampplek MH17

Voor de vijfde dag in twee weken tijd zijn door de repatriëringsmissie stoffelijke resten geborgen op de rampplek in het oosten van Oekraïne, waar vlucht MH17 neerstortte. De resten zijn aangetroffen op de zogeheten burnsites, waar na de crash brand heeft gewoed.

‘Het team heeft naast de bergingswerkzaamheden ook twee identiteitsbewijzen van slachtoffers in ontvangst genomen van een omwonenden. Het is voor de nabestaanden belangrijk om dat soort stukken terug te krijgen.’, aldus Pieter-Jaap Aalbersberg, leider van de repatriëringsmissie.

De stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen worden overgebracht naar Charkov. Daar voeren experts een eerste forensische check uit. Daarna wordt het overgebracht naar Nederland. Wanneer is nog niet bekend.

Aalbersberg benadrukt dat de missie samen met de OVSE elke mogelijkheid benut om het gebied in te gaan. ‘We zijn en blijven zeer afhankelijk van de veiligheidssituatie in het gebied, maar ondanks de omstandigheden lukt het toch om vooruitgang te boeken.’

Door de fragiele veiligheidssituatie is het niet mogelijk om op nieuwe werkzaamheden vooruit te blikken. ‘We bekijken de situatie van dag tot dag. Als we een kans zien, dan grijpen we die met beide handen aan.’

De repatriëringsmissie staat klaar om naast de berging van stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen ook aan de berging van de wrakstukken te gaan werken. ‘De gesprekken onder leiding van de OVSE over de berging van wrakstukken lopen nog. Zodra de missie groen licht krijgt én de veiligheidsomstandigheden het toelaten, kunnen we aan de slag. Alles is ter plaatste om te beginnen’ aldus Aalbersberg.

Lees alles over:
Categorie: