dinsdag, 12. augustus 2014 - 19:40 Update: 12-08-2014 21:13

Tegenvaller voor bergers zwaar beschadigd wrak Baltic Ace

Alternatieve bergingsmethode Baltic Ace, schade wrak forser dan verwacht
Foto: Rijkswaterstaat
Goeree Overflakkee

De schade aan het wrak van de op 5 december 2012 gezonken Baltic Ace is groter dan tot nu toe werd aangenomen. Dit meldt Rijkswaterstaat dinsdag.

Rijkswaterstaat en aannemer Boskalis/Mamoet Salvage moeten daarom op zoek naar een alternatieve bergingsmethode voor het wrak. 'De voorbereidingen voor de voorgenomen hijsoperatie zijn om die reden gestaakt', aldus Rijkswaterstaat.

Duikinspecties
Uit duikinspecties in het wrak blijkt dat de bovenkant meer beschadigd is dan van tevoren kon worden afgeleid aan de buitenkant. Door de landing op de zeebodem zijn in het wrak scheuren ontstaan. Wind, getijstroming en golfslag bevorderen de scheurvorming in het wrak. Het hijsen aan de sterke delen van de bovenkant is daardoor niet uitvoerbaar. De onderkant is vooralsnog een gesloten geheel met voldoende reststerkte om in delen van de zeebodem gehesen te worden.

Planning
Momenteel beoordelen Rijkswaterstaat en Boskalis/Mamoet Salvage of preventieve maatregelen om het wrak verder intact te houden in de komende stormmaanden uitvoerbaar en haalbaar zijn. Daarnaast worden de noodzakelijke aanpassingen in de bergingsmethode onderzocht. In de loop van september wordt de keuze voor de alternatieve bergingsmethode gemaakt. Het wrak moet uiterlijk 31 december 2015 van de zeebodem verwijderd zijn.

Provincie:
Tag(s):