woensdag, 30. juli 2014 - 8:56 Update: 30-07-2014 18:56

Tekenaar Dick Bruna gestopt met tekenen wereldberoemde Nijntje

Nijntje gaat nu echt met pensioen
Foto: Archief bon
Utrecht

Dick Bruna is gestopt met tekenen van Nijntje. De 86-jarige geestelijk vader van de wereldberoemde Nijntje was al lange tijd niet meer actief, maar zijn uitgever bevestigt nu aan RTV Utrecht dat hij zijn tekenspullen definitief opbergt.

Dick Bruna begon zijn loopbaan met het ontwerpen van boekomslagen. Van zijn vele kinderboekjes is nijntje zijn bekendste creatie, een wit konijn met menselijke trekken. Het eerste nijntje-boekje verscheen in 1955. Inmiddels zijn er over haar belevenissen 30 boekjes verschenen. De boekjes zijn in veel talen vertaald.

Nijntje heeft eigen winkels
​Mede dankzij de wereldwijde merchandising door het in Amsterdam gevestigde bedrijf Mercis b.v., opgericht door zijn vriend de graficus Pieter Brattinga, is Bruna multi-miljonair geworden.

Nijntje-producten worden over de hele wereld verkocht. In Nederland heeft Nijntje twee eigen winkels: de winkel van nijntje in Maastricht en in Amsterdam.

Met dat besluit komt een einde aan een imposante tekencarrière. Bruna werd internationaal bekend. Vooral in Japan deed Nijntje ongekend populair.

Dat Dick Bruna stopt betekent overigens niet dat Nijntje uit het straatbeeld van Utrecht verdwijnt. Volgend jaar bestaat het konijn precies zestig jaar en daarom komt er een musical over Nijntje en wil de stad een beeld van het konijn in het centrum plaatsen. Ook speelt Nijntje een prominente rol bij de start van de Tour de France, volgend jaar in Utrecht.

Provincie: