woensdag, 12. maart 2014 - 8:23 Update: 03-07-2014 0:40

Terrorist droeg schoenen met explosieven op vluchten naar Nederland

Foto van Schiphol | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

De Britse ex-terreurverdachte Saajid Badat heeft verklaard dat hij in december 2001 schoenen met explosieven heeft gedragen op vluchten tussen Nederland en Pakistan en ook op een vlucht van Nederland naar Groot-Brittannië.

Badat liet dit dinsdag in New York weten tijdens een rechtszaak tegen de schoonzoon van Osama bin Laden, Sulaimon Abu Graith. Badat besloot uiteindelijk om de bom niet tot ontploffing te brengen omdat hij hem wilde gebruiken op een Amerikaanse vlucht. Dit meldde de Britse krant Sky News.

Badat werd opgeleid als zelfmoordterrorist in een Al-Qaidakamp in Afghanistan, maar bezocht in december 2001 zijn ouders in het Engelse Gloucester. Die vroegen hem wat hij in Afghanistan had gedaan en drukten hem op het hart geen gekke dingen te doen. Badat vertelde de rechters dat hij de bomschoenen veilig thuis bewaarde totdat hij in 2003 werd gearresteerd. Ook zei hij dat hij één schoen aan een paar Maleisische mannen had gegeven die zelf een aanslag wilden plegen.

Badat werd in 2005 veroordeeld voor het plannen van aanslagen en werd na 6 jaar celstraf vrijgelaten, omdat hij optrad als informant voor Britse en Amerikaanse autoriteiten.

Badat legde vanuit Londen zijn getuigenis af via een videostream omdat hij bang is dat hij in de VS levenslang wordt opgesloten.

Provincie: