donderdag, 20. februari 2014 - 18:53 Update: 03-07-2014 0:41

Tien jaar cel voor reeks plofkraken

Tien jaar cel voor reeks plofkraken
Tien jaar cel voor reeks plofkraken
Den Bosch

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank Den Bosch 10 jaar celstraf geëist tegen de verdachte van een reeks plof- en ramkraken.

De 31-jarige man uit Amsterdam heeft vijf keer geprobeerd om geldautomaten van banken te plunderen. In twee gevallen wist hij daadwerkelijk bij de geldcassettes te komen en werd in totaal ruim 170.000 euro buitgemaakt.

De plof- en ramkraken vonden door het hele land plaats: in Hoofddorp, Esch, Boekel, Voerendaal en Nieuw-Vennep. Daarbij werd vaak gebruik gemaakt van gestolen sportmodellen van het merk Audi. In Nieuw-Vennep en Boekel slaagde de kraak. Bij plof- en ramkraken wordt een geldautomaat eerst ontwricht met een gasexplosie. Vervolgens rammen de daders de kluis die achter een geldautomaat zit met een auto waaraan een balk is bevestigd. Gebouwen raken vaak ernstig beschadigd bij plof- en ramkraken.

Bij de poging tot een kraak in Esch vlogen brokstukken door de woonkamer van een huis waar de geldautomaat tegenaan stond. Op straat vlogen dakpannen door de lucht.

,,Het laten ontploffen van een geldautomaat levert een gevaar op voor omwonenden,'' stelde de officier van justitie van het Landelijk Parket vandaag op zitting. ,,De verdachte heeft de ravage en gevaren van de plofkraken voor lief genomen. Het is zeer kwalijk, dat alles moet wijken voor een snelle manier om veel geld te verkrijgen.''

Provincie:
Tag(s):