donderdag, 5. juni 2014 - 21:57 Update: 03-07-2014 0:35

Tien jaar cel voor verdachte overvallenreeks Chinese restaurants Zeeland

Foto van advocaat | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Breda

De officier van justitie eiste vandaag tien jaar cel tegen de man die overvallen op zes Chinese restaurants in Oost-Souburg, Middelburg. Koudekerke, Oostkapelle en Vlissingen zou hebben gepleegd.

Bij een zevende restaurant in Middelburg zou het bij een poging zijn gebleven, bij de voorbereidingen op de achtste overval in Oost-Souburg werd de man door een oplettende burger opgemerkt. De politie kon de 41-jarige man uit Oost-Souburg daarna aanhouden. De officier van justitie hield de verdachte voor dat door zijn toedoen Chinese samenleving op Walcheren gedurende twee jaar in angst gegijzeld is geweest.

Drugsverslaving

Naast de overvallen wordt de man verdacht van diefstal van koper bij zijn werkgever en bezit van een nepvuurwapen. Het motief van de man lijkt gelegen in het bekostigen van zijn drugsverslaving.

Tien jaar cel

Bij de formulering van de strafeis moest de officier van justitie rekening houden met de licht verminderd toerekeningsvatbaarheid van de man, zijn blanco strafblad en het wettelijke strafmaximum. De jarenlange celstraf acht het OM nodig onder meer omdat de overvallenreeks langdurig veel angst onder Chinese restauranteigenaren en personeel veroorzaakte. De man zou telkens met bedekt gezicht, onder dreiging van een vuurwapen, tegen sluitingstijd geld afpersen.

Over veertien dagen volgt de uitspraak.