woensdag, 29. januari 2014 - 18:30 Update: 03-07-2014 0:43

Tieners verantwoordelijk voor 23 woninginbraken

Foto van inbraak | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Oosterwolde

De politie heeft met de aanhouding van vier jongeren een groot aantal woninginbraken in Oosterwolde en Appelscha opgelost. Drie van de vier verdachten zijn 13 jaar oud, één is 15 jaar. De jongen van 15 zit nog vast.

In de maand december steeg het aantal woninginbraken in de dorpen Appelscha en Oosterwolde ineens sterk. Het viel op dat de daders bij deze woninginbraken voornamelijk binnenkwamen door een ruit in te slaan. Eenmaal binnen werden vooral geld en tablets gestolen. De stijging van het aantal woninginbraken was reden voor de politie om nader onderzoek te doen. Dankzij buurtonderzoek en getuigenverhoor kwam de politie de vier jongeren op het spoor. Twee jongens van 13 jaar zijn afkomstig uit Oosterwolde, de andere 13-jarige woont in de gemeente Smallingerland. De 15-jarige jongen woont in Appelscha. De vier zijn vorige week aangehouden.

Tijdens het verhoor werd duidelijk dat de vier jongeren verantwoordelijk waren voor 23 woninginbraken. Negen daarvan werden gepleegd in Appelscha en 14 in Oosterwolde. De jongeren opereerden in wisselende samenstelling. Alle vier bekenden hun aandeel. De vier verklaarden dat het hen te doen was om het geld en de kick. In overleg met de officier van justitie werd besloten om alle vier voor te geleiden bij de rechter-commissaris. Die besloot om alle jongens in bewaring te stellen, maar voor de 13-jarigen werd de inbewaringstelling geschorst. Het drietal werd direct door Jeugdzorg onder de hoede genomen en ze volgen dan ook een behandeltraject. De verdachten zullen zich voor de kinderrechter moeten verantwoorden. Het onderzoek is overigens nog niet afgerond. Meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Provincie:
Blik op 112: