maandag, 24. maart 2014 - 16:08 Update: 03-07-2014 0:39

Timmermans bespreekt Oekraïne-crisis met Kerry

Foto van Timmermans en Kerry | Min. BZ / Aad Meijer
Foto: Min. BZ / Aad Meijer
Den Haag

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft maandagmiddag in de marge van de Nuclear Security Summit (NSS) een gesprek gehad met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry over de situatie in Oekraïne.Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandagmiddag.

‘Kerry en ik zijn eensgezind in onze zorg over de situatie in Oekraïne en we hebben nogmaals het belang een gezamenlijke aanpak van deze crisis benadrukt', verklaarde Timmermans na het half uur durende gesprek.

Beide ministers vinden de Russische annexatie van de Krim onacceptabel. Ze hebben in het gesprek bevestigd dat de Russische handelswijze niet zonder consequenties kan blijven. ‘Als Rusland de verhoudingen met de Krim wil veranderen, dan moet dat via een gesprek en niet met wapens’, stelt minister Timmermans.

Timmermans gaf tevens aan veel waardering te hebben voor de Amerikaanse initiatieven  om het vastgelopen vredesproces in het Midden Oosten weer vlot te trekken. Hij hoopt dat het Kerry zal lukken om de Israëliërs en de Palestijnen dichter bij elkaar te krijgen. ‘We steunen de aanpak van Kerry en hebben aangeboden om te helpen waar nodig.’

Eerder op de dag verwelkomde minister Timmermans de Amerikaanse president Barack Obama bij aankomst op Schiphol. Obama woont eveneens de NSS bij en zal in de marge van de top een overleg hebben met de G7 over de situatie in Oekraïne.

Provincie: