vrijdag, 12. september 2014 - 20:30

Timmermans naar Parijs voor Irak-conferentie

Timmermans naar Parijs voor Irak-conferentie
Foto: RVD
Den Haag

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zal maandag 15 september in Parijs deelnemen aan de internationale Irak-conferentie.

De bijeenkomst is georganiseerd door de Franse president Hollande en de Iraakse President Masum. Er zullen behalve veel Arabische ook een aantal Westerse landen aanschuiven, waaronder Nederland. De conferentie is gericht op vrede en veiligheid in Irak en komt kort na het aantreden van een nieuwe Iraakse regering, eerder deze week.

Volgens Timmermans is het goed dat internationale partijen met elkaar om de tafel gaan, vooral nu Arabische landen hebben toegezegd de Verenigde Staten te steunen in de strategie tegen IS(IS). 'Regionale betrokkenheid en steun is essentieel om de opmars van deze terroristen te stoppen', aldus Timmermans. 'Het doel is stabiliteit in Irak en de regio tot stand te helpen brengen. Daarvoor is het noodzakelijk IS(IS) keihard te bestrijden.'

Nederland voert nauw overleg met internationale partners om te bezien welke rol ons land kan spelen. De conferentie in Parijs biedt hier een platform voor. Nederland transporteerde al helmen en kogelwerende vesten naar de Koerden, die zich in het noorden van Irak verzetten tegen IS(IS)-strijders. Ook verzorgt Nederland het transport van wapens, munitie en materieel die door andere landen ter beschikking zijn gesteld. Daarnaast heeft Nederland tot nu toe ruim 7 miljoen euro bijgedragen aan het verlichten van de humanitaire nood in Irak.