donderdag, 9. oktober 2014 - 10:25 Update: 09-10-2014 17:06

Timmermans:'Ik had het niet moeten zeggen'

Wel of geen zuurstofmasker MH17-ramp
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Minister Timmermans heeft woensdagavond bij het programma Pauw gezegd dat een van de slachtoffers van de MH17-ramp een zuurstofmasker uit het vliegtuig op had.

In het eerste officiële rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) uitbracht, werd geen woord geschreven over een aangetroffen slachtoffer met zuurstofmasker op.

Direct na de uitzending werd er op Twitter fel gereageerd op de nieuwe informatie die voor veel nabestaanden hard aankomt. Een van de nabestaanden liet donderdagochtend via Twitter weten. “Nee, wij (nabestaanden van drie omgekomen familieleden) hebben niet eerder iets gehoord over een zuurstofmasker.”

De uitspraak van Timmermans klopt niet. Althans dit zeggen donderdagochtend Haagse bronnen tegenover NOS-verslaggever Ron Vresen.

Onderzoek

In een reactie op de ontstane commotie laat een woordvoerster van de Onderzoeksraad BlikopNieuws weten ''Het is op dit moment nog niet duidelijk of slachtoffers mogelijk iets van de crash hebben gemerkt''. De onderzoekers zijn volgens de zegsvrouw druk bezig om dit belangrijke vraagstuk beantwoord te krijgen. Het antwoord daarop zal als het aan de Onderzoeksraad ligt niet eerder openbaar worden gemaakt dan in het eindrapport dat binnen een jaar wordt verwacht. 

Reactie Timmermans

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken betreurt het dat nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 zijn geconfronteerd met nieuwe informatie, voordat zij daarover waren geïnformeerd. ‘De MH17 ramp gaat me aan het hart. Ik leef enorm mee met de nabestaanden. Het laatste wat ik wil is op enige wijze hun leed verergeren’, zei de minister donderdag over zijn uitspraken in tv-programma Pauw. 'Ik had het niet moeten zeggen.'

Het desbetreffende slachtoffer dat met een zuurstofmasker werd aangetroffen is niet van Nederlandse nationaliteit. Inmiddels zijn alle nabestaanden van MH17 geïnformeerd over de kwestie. De Tweede Kamer wordt spoedig per brief geïnformeerd.

Lees alles over:
Provincie: