maandag, 16. juni 2014 - 14:21 Update: 03-07-2014 0:34

Timmermans:Nederlandse jihadisten bij ISIS

Foto van minister Timmermans | RVD
Foto: Archief FBF.nl

Veel van de Nederlandse jihadische strijders hebben zich bij ISIS (de Islamitische Staat van Irak en de Levant aangesloten.Dit schrijft minister Timmermans maandag in een brief aan de Tweede kamer.

ISIS en andere gewapende soennitische groeperingen consolideren sinds begin juni in een onverwacht hoog tempo hun machtsbasis in (delen van) de etnisch heterogene provincies ten noorden van Bagdad en ten zuiden van de Koerdistan Autonome Regio (KAR). Mediabeelden van massa-executies tonen de gruwelijkheden aan waarmee dit gepaard gaat.

Sancties
ISIS is door de VN Veiligheidsraad op de sanctielijst gezet. Deze sancties waarbij het gaat om onder andere bevriezing van tegoeden en reisbeperkingen, zijn daarmee ook in Nederland van kracht.

Tegengaan terrorisme
Nederland levert op het gebied van terrorismebestrijding en het voorkomen van terroristische groeperingen als ISIS een actieve bijdrage aan de inspanningen in EU en VN-verband.Binnen het Global Counter Terrorism Forum (GCTF, een samenwerkingsverband van landen om terrorisme tegen te gaan) heeft Nederland een leidende rol bij het ontwikkelen en bevorderen van maatregelen ter voorkoming van jihadreizen.

Voorts richt Nederland zich op capaciteitsopbouw van de wetgevende, opsporings- en justitiële capaciteit in Noord-Afrika en het Midden Oosten.

Binnen Nederland worden verschillende maatregelen ontwikkeld en ingezet, waaronder zowel strafrechtelijke als bestuursrechtelijke, om uitreizen vanuit Nederland met het doel aansluiting te zoeken bij groeperingen als ISIS te voorkomen.

Categorie: