woensdag, 9. juli 2014 - 8:03 Update: 09-07-2014 9:19

Tonnen aan vertrekpremies bij Rochdale

eurobiljetten, geld
Foto: Archief EHF
Amsterdam

In het afgelopen jaar heeft de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale in totaal 1,5 miljoen euro aan gouden handdrukken meegegeven.

Dat geld was bestemd voor vijf topbestuurders. Het bedrag voor de vijf medewerkers lag ver boven het maximum dat is toegestaan volgens de Wet Normering Topinkomens. Hierdoor werden de uitkeringen expliciet in het jaarverslag gemeld. Dit schrijft de Volkskrant woensdag.

Recht op hoge premies

Een van de vijf personen is een directeur die in totaal 364 duizend euro meekreeg. Hij had al een jaarsalaris van 224.000 euro, een bedrag dat boven de huidige inkomensnorm ligt. Verder gaat het om een manager uitvoering, een administratief medewerker contractbeheer, een onderhoudsadviseur en een participatiemedewerker. Zij kregen tussen de 329.000 en 248.000 euro. Een woordvoerder van de OR erkent dat het veel geld is en zegt in de krant: 'De OR heeft hier stevig onderhandeld over een sociaal plan. Afgezien van de directeur waren de mensen die in dat lijstje staan hier tientallen jaren in dienst. Daardoor hebben zij recht op zulke hoge premies.'

In 2013 moesten vanwege een ingrijpende reorganisatie 65 mensen weg bij Rochdale. Daar werd in totaal 4,5 miljoen euro voor uitgetrokken.De vier werknemers die meer meekregen dan de maximale beloning voor topbestuurders werkten tussen 25 en 36 jaar voor Rochdale. De ontslagen directeur werkte er ook al lang: bijna 18 jaar.

Enquête

Rochdale kwam de afgelopen weken weer in het nieuws door de parlementaire enquête Woningcorporaties. Zo moest oud-directeur Möllenkamp uitleg komen geven over zijn riante vergoeding, zoals een Maserati van de zaak.