zaterdag, 22. februari 2014 - 11:52 Update: 03-07-2014 0:41

Topman Eelco Blok niet zeker of KPN in de toekomst zelfstandig kan blijven

Foto van KPN logo | Archief EHF
Foto: Archief EHF

In een interview met NRC Handelsblad laat KPN-topman Eelco Blok weten dat hij er niet zeker van is dat KPN voor een langere periode zelfstandig kan blijven.

In de krant zegt hij: 'Ik denk dat over vijf jaar het telecomlandschap in Europa er anders uit ziet dan nu. Of KPN daar zelfstandig onderdeel van zal zijn, dat weet ik niet'.

Vorig jaar was de Nederlandse Telecomprovider al doelwit van een vijandelijke overnamepoging. Toen probeerde het Mexicaanse Américan Movil om KPN volledig in te lijven. Dat mislukte doordat er een beschermingscontrole werd opgeworpen. Op die poging werd onder andere in de politiek bezorgd gereageerd. Men vreesde dat met de verkoop van KPN belangrijke infrastructuur van Nederland in buitenlandse handen terecht zou komen. De weerstand tegen een overname heeft Blok verrast. In de krant zegt hij: 'We zijn al sinds 1989 zelfstandig. Als de overheid meer grip wil hebben, moeten ze KPN weer kopen. Maar als belastingbetaler zou ik dat geen verstandig besluit vinden.'

De topman laat weten dat de telecombranche onder druk staat omdat consumenten belminuten en sms-bundels inruilen voor een internetdienst als WhatsApp. En door de economische crisis komt de omzet nog verder onder druk te staan. Voor grote buitenlandse partijen als América Movil worden de europese netwerkproviders door hun lage beurskoers dan aantrekkelijk om over te nemen.

KPN wil de komende jaren verder inkrimpen en 'versimpelen'.  Het bedrijf maakte onlangs bekend nog eens vijftienhonderd tot tweeduizend banen te schrappen bovenop de vierduizend banen die al eerder verdwenen.

Categorie:
Tag(s):