woensdag, 3. december 2014 - 17:14 Update: 04-12-2014 9:04

'Tot 25 miljoen eendagskuikens kind van de rekening bij vogelgriep'

'Tot 25 miljoen eendagskuikens kind van de rekening bij vogelgriep'
Foto: fbf archief
Amsterdam

Volgens berekeningen van stichting Wakker Dier zijn er miljoenen tot 25 miljoen eendagskuikens, die afgelopen 2 weken zijn uitgebroed, vergast of versnipperd vanwege de vogelgriep.

Stichting Wakker Dier wil dat bij de bestrijding van vogelgriep aandacht komt voor het lot van eendagskuikens. ‘Nu wordt hun leed binnen het pakket aan vogelgriepmaatregelen totaal over het hoofd gezien. Sinds de eerste uitbraak van vogelgriep in Hekendorp zijn broederijen kuikens blijven uitbroeden. Er was echter geen plek voor deze kuikens omdat vleeskuikenhouders tot dinsdag hun lege stallen niet opnieuw mochten vullen’, stelt de stichting.

‘De broederijen hadden er ook voor kunnen kiezen om de broedmachines stil te zetten en zo veel dierenleed te voorkomen. Maar zij speculeerden op een versoepeling van de regels en stonden klaar om op elk moment eendagskuikens in stallen te plaatsen. Het doden van miljoenen kuikens was het gevolg’, aldus stichting Wakker Dier. 

De overheid besloot vorige week de broederijen te vergoeden voor hun verlies aan inkomsten, maar over het lot van de kuikens werd niet gesproken. Wakker Dier: ‘Gelukkig is aan deze situatie gisteren een einde gekomen, maar we moeten voorkomen dat dit ooit weer gebeurt. De kuikens zijn afgelopen weken waardeloos behandeld. De enige keer dat aan hen waarde werd toegedicht, is cynisch genoeg in een schadevergoedingsregeling.’

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: