maandag, 12. mei 2014 - 17:01 Update: 03-07-2014 0:36

Transporteur vast voor mensenhandel

Foto van politie bij vrachtwagen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Goeree-Overflakkee

Afgelopen vrijdag is in de gemeente Goeree-Overflakkee een 56-jarige man, eigenaar van een transportonderneming, aangehouden op verdenking van mensenhandel. Dit meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maandagmiddag.

De directie Opsporing van de Inspectie SZW hield verdenkt de 56-jarige man er van dat hij Hongaars-Servische chauffeurs zou hebben uitgebuit. Er is vermoedelijk sprake van lange werktijden, laag loon en bedreigingen. Het strafrechtelijk onderzoek van de Inspectie SZW wordt verricht onder leiding van het Functioneel Parket.

Bedreigd
De verdenking is dat de directeur van de transportonderneming chauffeurs in Servië ronselt. De chauffeurs werden goede verdiensten en huisvesting voorgespiegeld. De verdiensten bleken in werkelijkheid tegen te vallen en voor huisvesting werd niet gezorgd. De chauffeurs konden enkel in hun truckcabine slapen. Verder zou een aantal van hen geen loon hebben ontvangen. Als chauffeurs zich hierover beklaagden zouden zij en hun familie in het thuisland, bedreigd worden.

De Inspectie SZW is in februari dit jaar een strafrechtelijk onderzoek gestart nadat de Hongaars-Servische chauffeurs zich hadden gemeld bij de vakbond FNV. De afgelopen periode zijn er verschillende aangiften gedaan en is een aantal Hongaars-Servische chauffeurs gehoord. Uit deze verhoren is het beeld naar voren komen van chauffeurs die zes dagen per week werkten en lange werkdagen maakten.

Valse verlofbriefjes
De chauffeurs verbleven ook op hun vrije dag in de cabine van hun vrachtwagen. Om te voorkomen dat de buitensporig lange werkdagen bij een eventuele controle aan het licht zouden komen, maakte de directeur van het transportbedrijf vermoedelijk valse verlofbriefjes.

De verdachte is vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Rotterdam en voor 7 dagen in bewaring gesteld. De Inspectie SZW en het Functioneel Parket starten nog een financieel onderzoek met het oog op de ontneming van wederrechtelijk verkregen vermogen.

Schijnconstructies
Vermoedelijk is hier sprak van een schijnconstructie. Hierbij wijkt de feitelijke situatie af van de situatie zoals die wordt voorgespiegeld. Dit met het doel om wet- en regelgeving te omzeilen. Dit is ongewenst en leidt tot oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden.

Ongewenst voor werknemers omdat het leidt tot verdringing, onderbetaling en soms zelfs uitbuiting. Ongewenst voor ondernemers omdat er geen gelijk speelveld meer is om op te ondernemen. Ongewenst voor de overheid vanwege het mislopen van premies en belastingen en het betalen van extra uitkeringslasten als werknemers als gevolg van oneerlijke concurrentie worden ontslagen.