donderdag, 24. april 2014 - 11:29 Update: 03-07-2014 0:37

Transporteurs valse Engelse ponden opgepakt

foto van vals muntgeld | OM
Foto: OM
Amsterdam

Op woensdag 23 april 2014 zijn in Limburg en in België twee aanhoudingen verricht in een lopend Amsterdams onderzoek naar valsemunterij. Een 58-jarige man uit Stein en een 63-jarige man uit Echt-Susteren zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij valsemunterij.

Ze zouden hebben geholpen met het transport van valse munten vanuit de Amsterdamse loods waar ze werden geproduceerd naar elders.

Het onderzoek wordt verricht door de FIOD onder leiding van een officier van justitie van het openbaar ministerie in Amsterdam. Omdat het om valse Engelse ponden gaat, wordt in het onderzoek nauw samengewerkt met de National Crime Agency in het Verenigd Koninkrijk.

Op 5 november 2013 zijn in het Amsterdamse Westelijk Havengebied twee mannen uit Amsterdam van 49 en 67 jaar aangehouden op verdenking van valsemunterij. De verdachten zouden meer dan een miljoen Engelse ponden hebben geslagen. Een van deze verdachten is de eigenaar van het bedrijf waar de mannen zijn aangehouden en waar de valse munten werden geproduceerd. Deze man wordt behalve van valsemunterij ook verdacht van vuurwapenbezit. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van informatie van de Belastingdienst.

Beide mannen zitten sinds 5 november vast. Donderdag 24 april was er bij de rechtbank in Amsterdam een zogenoemde ‘pro forma zitting'. De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van de twee mannen van 49 en 67 jaar met 90 dagen verlengd.

De rol van de woensdag aangehouden verdachten in deze zaak is nog in onderzoek. Op dit moment kunnen daar nog geen mededelingen over worden gedaan behalve dat ze verdacht worden van het transport van de valse ponden. De verdachten zullen vrijdag 25 april worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Provincie:
Tag(s):