zondag, 14. september 2014 - 11:30 Update: 14-09-2014 22:29

Tropenartsen in quarantaine in LUMC Leiden

Twee mogelijk met ebola besmette artsen zondag naar Nederland
Foto: RIVM
Leiden

'Blij en opgelucht zijn wij dat het is gelukt onze tropenartsen Erdi Huizenga en Nick Zwinkels terug naar Nederland te halen. Een paar minuten geleden zijn zij veilig geland op Schiphol', met deze tweet heeft de LionHeart Foundation de twee artsen zondagavond verwelkomd in Nederland.

'De afgelopen week is er samen met de ministeries, het RIVM en risicoadviseur Aon Nederland keihard aan de repatriëring van de twee gewerkt. Erdi en Nick worden voor onderzoek overgebracht naar een geïsoleerde afdeling van het LUMC in Leiden', aldus de LionHEart Foundation zondag. 

De twee mogelijk met ebola besmette artsen werden zondag gerepatrieerd uit Sierra Leone. ‘Zij hebben daar contact gehad met patiënten die besmet bleken met ebola’, meldt het RIVM. Tijdens het contact waren zij onvoldoende beschermd. De kans op besmetting is daarom niet uitgesloten. De twee  Nederlanders hebben op dit moment geen ziekteverschijnselen. Bij aankomst wordt hun gezondheidssituatie door artsen beoordeeld.

LUMC
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is klaar voor de opvang van ebola-patiënten. Wanneer er een patiënt met (verdenking op) ebola opgenomen wordt in het LUMC is er voor andere patiënten, bezoekers en medewerkers geen risico op besmetting. 

Het LUMC heeft isolatiekamers waar patiënten in volledige isolatie worden verpleegd. Om goed voorbereid te zijn en blijven wordt regelmatig geoefend op de komst van dergelijke patiënten. Patiënten met (een verdenking op) ebola die bij het LUMC binnenkomen worden via een speciale, patiëntluwe ingang naar een isolatiekamer gebracht. De medewerkers die dit vervoer begeleiden, dragen speciale beschermende pakken.  

Categorie:
Provincie:
Tag(s):