donderdag, 13. november 2014 - 22:25 Update: 13-11-2014 23:01

Turkse Kamerleden van de PvdA uit fractie gezet

Turkse Kamerleden van de PvdA uit fractie gezet
Den Haag

De PvdA heeft donderdagavond twee Turkse Kamerleden uit haar fractie gezet.

Partijleider Diederik Samsom heeft dat vanavond na een extra en urenlang fractieoverleg bekendgemaakt, zo schrijft het AD. Het gaat om Tunaham Kuzu en Selcuk Öztürk. Zij hadden openlijk kritiek geuit op het integratiebeleid van minister Asscher (Sociale Zaken).

Al eerder vanavond spraken Samsom, andere leden van het fractiebestuur en partijvoorzitter Hans Spekman met elkaar over de zaak. Daarna kwam de hele fractie bij elkaar. Ook Kuzu en Öztürk waren daarbij aanwezig. Kuzu en Öztürk vinden dat vicepremier Asscher zich te kritisch opstelt tegenover Turkse organisaties als Milli Görüs. Daarmee haalden ze de woede van de fractie op de hals. 

Asscher had onlangs te kennen gegeven dat hij de Turkse organisaties Milli Görüs, Diyanet en de Fethullah Gülenbeweging de komende vijf scherp in de gaten wilde houden. Ze zouden te veel in zichzelf gekeerd zijn, wat het integratieproces van Turken in de Nederlandse samenleving niet ten goede zou komen. Ook is onduidelijk welke invloed de Turkse regering heeft op deze organisaties.

Kuzu in het AD: 'Ik begrijp niet dat Asscher deze organisaties onder een vergrootglas wil leggen. Ze hebben jarenlang constructief meegewerkt aan onderzoeken en ze houden zich gewoon aan de wet, dus wat is er aan de hand?' Öztürk verdedigt zich in de krant: 'Iedereen in Nederland heeft het recht zich te verenigen. Zolang je niets strafbaars doet, moet je dat juist stimuleren.'

Op de Turkse internetsite Sonhaber.nl stellen Kuzu en Öztürk dat Asscher zich schuldig maakt aan uitsluitingspolitiek.

Provincie:
Tag(s):