dinsdag, 15. april 2014 - 17:49 Update: 03-07-2014 0:38

Twaalf arrestaties ongeregeldheden Ajax-Cambuur

foto van rellen | Archief bon
Foto: Archief bon
Amsterdam

De politie heeft maandag 14 en dinsdag 15 april na uitgebreid onderzoek twaalf Ajax-supporters in de leeftijd van 18 tot 46 jaar aangehouden. Dit naar aanleiding van de ongeregeldheden rond Ajax-Cambuur op zondag 9 maart.

De voetbalsupporters worden verdacht van openlijke geweldpleging tegen personen en goederen. Alle verdachten hebben van de officier van justitie een dagvaarding gekregen voor een politierechterzitting. Het onderzoek naar andere betrokken supporters loopt nog. 'Meer aanhoudingen zullen volgen', zegt commissaris Olivier Dutilh.

Volgens Dutilh zijn de verdachten betrokken bij gewelddadige confrontaties met Cambuur-fans en de politie op diverse plaatsen in Amsterdam. 'De confrontaties vonden plaats in de omgeving Nieuwmarkt en bij de metrohaltes Van der Madeweg en Strandvliet, vlakbij de Amsterdam ArenA. De Ajax-hooligans probeerden met bivakmutsen en stokken Cambuur-fans aan te vallen. In de binnenstad konden ME-ers door een snelle interventie verdere escalatie voorkomen. Rond de ArenA zagen agenten zich zelf genoodzaakt hun vuurwapen te trekken om de groepen bij elkaar vandaan te houden.' De politie verrichtte destijds ook al twaalf aanhoudingen. Dutilh: 'Deze personen hebben zich van hun slechte kant laten zien en dat valt absoluut niet te tolereren. We gaan onverminderd door met het opsporen van dit soort relschoppers. Fans van andere voetbalclubs moeten veilig en ongestoord naar Amsterdam kunnen komen.'

Personen die zich schuldig maken aan bijvoorbeeld openlijke geweldpleging, mishandeling, belediging of het afsteken van vuurwerk zullen direct worden afgestraft met een geldboete of taakstraf of zij krijgen een dagvaarding mee om zich voor de rechter te verantwoorden. Indien daartoe aanleiding is, zal de betrokken persoon langer worden vastgehouden en worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Eventuele schade zal op de veroorzakers worden verhaald.  

Provincie:
Blik op 112: