vrijdag, 23. mei 2014 - 15:20 Update: 03-07-2014 0:36

Twee jaar cel voor inbraken door holbewoners

Foto van rechter en officier in rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Vrijdag heeft de Rechtbank Noord-Nederland twee mannen van 25 en 38 jaar veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf voor een reeks van inbraken. Dit meldt de rechtbank vrijdag.

Schuilplaats in het bos
Op 27 december 2013 werden de twee mannen door de politie aangetroffen in een met takken bedekte kuil in een bosperceel in de buurt van Zuidlaren.

Dit hol werd door de mannen gebruikt als schuilplaats en als opslagplaats voor gestolen goederen. De advocaten van de beide mannen zijn van mening dat deze schuilplaats als woning aangemerkt moet worden. De rechtbank oordeelde echter dat een woning een plaats is waar zich daadwerkelijk privé-huiselijk leven afspeelt. Het hol kan niet als woning worden gezien.

In de schuilplaats trof de politie een grote hoeveelheid goederen aan, zoals computers en sieraden. De rechtbank acht bewezen dat de mannen een aantal van deze goederen ontvreemd hebben tijdens acht inbraken rond eind december 2013 in de dorpen Annen en Zuidlaren.

De rechtbank heeft bij het opleggen van de straf meegewogen dat de mannen de inbraken louter uit winstbejag pleegden. Zij hebben geen rekening gehouden met de gevolgen van de inbraken op hun slachtoffers.

Provincie: