woensdag, 23. april 2014 - 11:33 Update: 03-07-2014 0:37

Twee Nederlandse zelfmoord-terroristen pleegden aanslag in Syrië en Irak

Foto van man met geweer | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Tijdens de presentatie van het jaarverslag van de AIVD heeft minister Plasterk (BiZa) woensdagochtend laten weten dat twee Nederlandse jihadstrijders een zelfmoordaanslag hebben gepleegd.

Daarbij zijn beide mannen om het leven gekomen. Dit melden verschillende media woensdag. Volgens de minister heeft een van de jihadstrijders de aanslag gepleegd in Irak met een rugzak op een burgerdoel, de ander deed dat met een autobom in Syrië.

Minister Plasterk wilde geen verdere informatie geven over de aanslagen. Ook heeft hij niets naar buiten gebracht over de identiteit van de daders.

Dreiging

De AIVD heeft laten weten dat de dienst een toenemende dreiging constateert van Nederlanders die naar Syrië afreizen en weer terugkomen. Er zijn zeker al 100 personen naar Syrië vertrokken en zeker al 30 strijders zijn weer terug in Nedeland. Dat zou voor Nederland een potentiële dreiging met zich mee brengen.

Spionage

Uit het jaarverslag blijkt ook dat Nederland net als andere met name Europese landen de laatste jaren zwaar wordt getroffen door digitale spionage. Nederland is extra kwetsbaar voor digitale aanvallen door de hoogwaardige ICT-infrastructuur. De meeste digitale spionage aanvallen die bekend zijn bij de AIVD zijn  gericht op overheidsinstellingen (bv. ministeries), maar ook op het bedrijfsleven.