donderdag, 24. april 2014 - 22:24 Update: 03-07-2014 0:37

Tweede Kamer gaat akkoord met hervormingen langdurige zorg

Foto van Tweede Kamer | Archief FBF.nl
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met de hervormingen voor de langdurige zorg.

Dat betekent dat er per 1 januari 2015 meer zorgtaken worden overgedragen naar de gemeenten. Het gaar dan om zorgtaken voor gehandicapten, chronisch zieken en bejaarden. Dit melden verschillende media donderdagavond.

Behalve de VVD en PvdA stemden ook de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP, de Groep Bontes/Van Klaveren en de eenmansfractie Van Vliet in met het voorstel. Tegen het wetsvoorstel stemden SP, CDA, PVV, GroenLInks, Partij voor de Dieren en 50Plus. Deze partijen vinden het te snel gaan om al per 1 januari 2015 deze zorgtaken over te dragen.

De overdracht gaat gepaard met bezuinigingen, onder meer op de huishoudelijk hulp die de gemeente al regelen. Maar door de onderhandelingen tussen de regeringspartijen (VVD & PvdA) en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP is er wel meer geld beschikbaar gekomen voor de gemeenten. Die krijgen volgend jaar 350 miljoen meer.

Door de zorgtaken over te hevelen naar de gemeenten, wil het kabinet de steeds maar stijgende kosten in de zorg beteugelen. Daarnaast probeert het kabinet ook om beter in te spelen op de wens van ouderen om langer thuis te blijven wonen. Ook zorgverzekeraars krijgen er een taak bij, namelijk de wijkverpleging. Mensen die echt niet meer thuis kunnen wonen, kunnen terecht in een zorginstelling.