donderdag, 15. mei 2014 - 16:53 Update: 03-07-2014 0:36

Tweede Nederlander besmet met dodelijke MERS-virus

foto van virus | fbf
Foto: fbf
Zwolle

In het Isala ziekenhuis in Zwolle is vandaag een tweede besmetting met het MERS-coronavirus vastgesteld. Volgens het RIVM is de vrouw een familielid van de man waarbij gisteren de diagnose werd gesteld.

Ook zij is besmet geraakt tijdens dezelfde reis naar Saoedi-Arabië. Zij is opgenomen in Isala te Zwolle en wordt in strikte isolatie verpleegd. Haar gezondheidstoestand is stabiel. Alle mensen die contact hebben gehad met de patiënt worden door de GGD in kaart gebracht. Van deze personen wordt de gezondheidstoestand in de gaten gehouden.

De vrouw heeft in Saoedi-Arabië een bezoek gebracht aan een dromedarissenboerderij. Zij heeft nauw contact met de eerste patiënt gehad, ze deelden gedurende twee weken een hotelkamer. Daarnaast is bekend dat beide patiënten onderliggende aandoeningen hebben die hen waarschijnlijk gevoeliger maken voor een infectie met dit virus.

De GGD houdt de gezondheidstoestand van alle reisgenoten en van mensen die contact met de patiënten hebben gehad goed in de gaten. Als zij gezondheidsklachten krijgen wordt er onderzoek gedaan. Het is daarom niet uitgesloten dat er in de komende weken bij meer patiënten een infectie met het MERS-coronavirus wordt vastgesteld. Nederlandse ziekenhuizen zijn goed toegerust om deze zorg te bieden.

MERS-infecties kunnen ernstige luchtwegklachten veroorzaken, vooral bij mensen met andere gezondheidsproblemen. Ook kunnen diarreeklachten voorkomen. Mens-op-mensoverdracht van hetMERS-coronavirus komt weinig voor, behalve bij nauw contact met patiënten en bij onbeschermde ver-pleging van ernstig zieke personen.
 

Provincie:
Tag(s):