dinsdag, 20. mei 2014 - 10:17 Update: 03-07-2014 0:36

Tweetal maakt bejaarde dementerende vrouw (96) paar ton afhandig

Foto van bejaarde vrouw
Foto: Archief FBF.nl
Haren

De politie heeft dinsdagochtend een echtpaar uit Haren aangehouden op verdenking van financiële uitbuiting van een bejaarde vrouw. Het gaat om een man van 49 jaar en een vrouw van 50 jaar.

Het echtpaar regelde sinds 2009 de financiële zaken van een 96-jarige dementerende vrouw uit Haren. Ook droegen zij bij aan de hulpverlening van de vrouw.

Aanleiding
In oktober 2013 kreeg de politie vanuit diverse mensen, uit de omgeving van de bejaarde vrouw, signalen dat de vrouw uitgebuit zou worden. Die signalen zijn doorgegeven aan de buurtagent. Na overleg met het Openbaar Ministerie (OM) nam de officier van justitie contact met de kantonrechter. Deze besliste dat de vrouw onder curatele werd gesteld. Hierdoor mochten de verdachten niet langer de financiële zaken van de bejaarde vrouw regelen. De financiële zaken van de vrouw zijn nu bij een curator ondergebracht. Uit onderzoek van de curator bleek dat de verdachten uitgaven hebben gedaan van geld van de bejaarde vrouw die niet bedoeld waren voor de bejaarde vrouw.

Financieel onderzoek
De uitkomsten van het onderzoek van de curator waren voor de politie en het OM reden om in februari van dit jaar een strafrechtelijk en financieel onderzoek te starten. Uit dat onderzoek is gebleken dat een paar ton aan euro’s van de bejaarde vrouw is verduisterd. De politie heeft aanwijzingen dat het echtpaar daar verantwoordelijk voor zou zijn. Ook is duidelijk geworden dat het vermogen van een stichting, beheerd door het echtpaar, is verdwenen. Het tweetal is aangehouden en ingesloten voor verhoor. De politie onderzoekt nog of er mogelijk meer mensen slachtoffer zijn geworden van het echtpaar. Dit voorjaar werd al beslag gelegd op de woning van de verdachten. Vanochtend legde de politie ook beslag op drie auto’s.

Kwetsbaar
Ouderen zijn vaak deels of volledig afhankelijk van anderen en daardoor kwetsbaar voor allerlei vormen van misbruik, zoals bijvoorbeeld financiële uitbuiting. Ongeveer 30.000 ouderen (65+) zijn jaarlijks het slachtoffer van financiële uitbuiting. Voorbeelden zijn het wegnemen van geld, sieraden en goederen, maar ook het met de bankpas van de oudere extra geld pinnen voor eigen boodschappen. In 85% van de gevallen is de pleger een familielid. Maar ook mantelzorgers, andere professionals en vrijwilligers maken zich hier schuldig aan. Ouderen doen vaak geen aangifte, omdat ze zich schamen of omdat ze niet weten hoe ze dit soort zaken moeten pakken. De politie hoopt dat door voorlichting de bewustwording van deze vorm van ouderenuitbuiting toeneemt en het vaker kan worden voorkomen. De politie adviseert aan slachtoffers altijd aangifte te doen.

Provincie:
Tag(s):