maandag, 10. november 2014 - 9:29 Update: 10-11-2014 10:50

'Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen recht op opvang' Kabinet wacht besluit Comité van Ministers af

Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen recht op opvang
Foto: Archief FBF
Amsterdam

Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen recht op opvang. Dat betekend dat de overheid moet zorgen voor basale voorzieningen voor mensen zonder rechtmatig verblijf die in Nederland leven.

Zo heeft het Europees Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa bekend gemaakt.

Niet zonder voorzieningen op straat

Met dit voorlopig besluit reageerde het comité op een klacht die namens de Protestantse Kerk in Nederland door de Conference of European Churches was ingediend. Kortweg betekent dit dat uitgeprocedeerde asielzoekers niet zonder voorzieningen op straat mogen worden gezet.

Einde aan onmenselijke omstandigheden

VluchtelingenWerk is blij met deze maatregel, die een einde maakt aan de vaak onmenselijke omstandigheden waarin uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland leven. Door een eerdere uitspraak van het comité hebben gezinnen met kinderen onderdak gekregen in gezinslocaties. De bodemprocedure voor permanent recht op opvang loopt nog.

Kabinet wacht besluit Comité van Ministers af

Staatssecretaris Teeven (veiligheid en justitie) zal de besluitvorming in het Comité van Ministers over bed, bad en brood afwachten. Dat zegt hij maandagochtend in reactie op het definitieve rapport hierover, dat het Europees Comité voor Sociale Rechten vandaag openbaar heeft gemaakt.