woensdag, 12. februari 2014 - 17:09 Update: 03-07-2014 0:42

Uitzaaiingen in eerder stadium opgespoord

Foto van een MRI-scanner | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Nijmegen

Het Radboudumc Prostaat MR Referentie Centrum heeft als eerste ziekenhuis de eerste patiënt onderzocht met een speciale nanovloeistof, die zeer kleine uitzaaiingen in lymfeklieren zichtbaar maakt. Dit meldt het Radboudumc woensdag.

‘Dankzij deze vloeistof zijn uitzaaiingen vanaf 2 millimeter zichtbaar. Dit is momenteel met geen enkele andere techniek mogelijk. Voor patiënten is dit een grote stap voorwaarts in het vaststellen van de uitbreiding van hun ziekte’, aldus het Radboudumc.

Het Radboudumc is vooralsnog het enige ziekenhuis in de wereld waar deze techniek wordt toegepast. Het ontdekken van kleine uitzaaiingen is met de huidige diagnostiek erg moeilijk: uit onderzoek is gebleken dat 70 procent van de uitzaaiingen, die kleiner zijn dan 8 millimeter, niet wordt gevonden met gewone CT of MRI-scans.

Ook worden deze uitzaaiingen bij 40 procent van de patiënten bij kijkoperaties gemist en vallen ze in meer dan 50 procent buiten het standaard bestralingsveld.

De nano-MRI ontdekt lymfklieruitzaaiingen als ze nog zeer klein zijn. Door de vroegere opsporing is beeldgestuurde behandeling zoals gerichte bestraling of operatie mogelijk. Dit leidt tot minder bijwerkingen en een grotere kans op genezing.

Nanovloeistof
De nanovloeistof bestaat uit kleine ijzerdeeltjes, die door een arts in een ader van de arm worden gespoten. Na 24 uur komt de patiënt terug voor een MRI-scan.

Prof. dr. Jelle Barentsz: “Met de nano-vloeistof en onze speciale MRI-techniek zien we uitzaaiingen wit oplichten als een zaklamp in het duister, terwijl de gezonde klieren zwart zijn.

Voor patiënten is dit een grote stap voorwaarts. Als we heel precies zien waar de kanker zit, kunnen we ook veel gerichter behandelen. Dit bespaart patiënten operaties en geeft ze betere genezingskansen.“

De komende weken zal het Radboudumc dit onderzoek aan vier patiënten per week aanbieden. Barentsz: “In eerste instantie richten we ons op patiënten met terugkerende prostaatkanker of een verhoogd risico op lymfklieruitzaaiingen. We willen onze capaciteit snel uitbreiden, omdat de nanovloeistof ook werkt bij andere kankersoorten, zoals borstkanker.”

Opleiding en onderzoek
Het Radboudumc heeft alle documenten en rechten van de vloeistof in eigendom en is de enige in de wereld, die het middel momenteel kan toepassen. Het Radboudumc Prostaat MR Referentie Centrum gaat een opleidingsprogramma voor andere ziekenhuizen ontwikkelen, zodat het middel voor meer patiënten beschikbaar komt. Ook wordt wetenschappelijk onderzoek gestart met de nano-MRI bij prostaatkanker, borstkanker en andere soorten kanker.