dinsdag, 28. januari 2014 - 22:25 Update: 03-07-2014 0:43

Ultimatum voor Essentra na mislukte cao-onderhandelingen

Foto logo van FNV | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Na meerdere mislukte cao-onderhandelingen hebben FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen een ultimatum gestuurd aan Essentra. Als het kunststof extrusiebedrijf in Buitenpost, Friesland niet reageert voor aanstaande donderdag 12:00 uur dan worden acties niet uitgesloten.

De werknemers van Essentra eisen een loonsverhoging van drie procent; het behoudt van een resultaatafhankelijke eénmalige bruto uitkering; en een reiskostenvergoeding van 19 cent /km. Petra Zuidema, bestuurder FNV Bondgenoten: “Deze mensen verdienen meer koopkracht. Daarnaast willen we goede afspraken maken voor uitzendkrachten, zodat ze vanaf hun eerste werkdag betaald worden volgens het cao-loon. Ook vinden we dat iedere arbeidsplaats, die negen maanden of langer bezet is door een uitzendkracht, moet worden omgezet naar een vaste arbeidsplaats.”

Ultimatum
Na mislukte cao-onderhandelingen in december januari deed de werkgever een eindbod dat ‘niet onderhandelbaar meer was’. Petra Zuidema, bestuurder FNV Bondgenoten: “Dit bod is door de leden unaniem afgewezen. Ook bleek de actiebereidheid onder de werknemers groot.” Omdat partijen uit-onderhandeld zijn, hebben de vakbonden Essentra een ultimatum gestuurd, dat aanstaande donderdag afloopt. Zuidema: Als Essentra hier niet op ingaat, zullen er zeker acties komen”.

Essentra is een kunststof extrusiebedrijf in Buitenpost, Friesland met 173 werknemers.