donderdag, 30. oktober 2014 - 9:54 Update: 30-10-2014 11:31

Utrecht maakt zich klaar voor manifestatie behoud studiefinanciering

Utrecht maakt zich klaar voor manifestatie behoud studiefinanciering
Utrecht

Door middel van een enorm spandoek op de studentenflat aan de Ina Boudier Bakkerlaan in Utrecht vraagt VIDIUS studentenunie aandacht voor de manifestatie voor het behoud van de basisbeurs. Het doek met een lengte van tien meter trok vanochtend de aandacht van veel studenten op weg naar hun college.

Zo werden zij geattendeerd op de manifestatie, die plaatsvindt op 14 november op het Malieveld in Den Haag.

Isabelle Beelen, voorzitter van VIDIUS studentenunie: “De informatievoorziening met betrekking tot het leenstelsel laat te wensen over. Veel mensen weten niet dat uitwonende studenten door deze plannen met ingang van september met ruim 3000 euro per jaar gekort gaan worden. Als de minister de studenten niet voorlicht, doen we het zelf wel.”

Negatief advies

De VVD en PvdA hebben ook zelf laten weten dat ze vinden dat de informatievoorziening achterblijft. De minister heeft bovendien toegegeven dat uitvoeringsinstantie DUO er nog niet klaar voor is. De Raad van State heeft ook nog een zeer negatief advies uitgebracht over het wetsvoorstel. “Deze ontoereikende voorzieningen maken helemaal dat het onverantwoord is om de basisbeurs al in 2015 af te schaffen”, aldus Isabelle Beelen. “Het tempo waarin het wetsvoorstel wordt doorgevoerd geeft aan dat de minister weinig vertrouwen in dit voorstel heeft; haastige spoed is zelden goed.”

Ook op andere plaatsen in Utrecht hingen spandoeken. De komende weken zullen er meer informatieacties plaatsvinden vanuit VIDIUS. Isabelle Beelen: “Alle huidige en aankomende Utrechtse studenten moeten weten dat de politiek de basisbeurs af wil schaffen en wat deze maatregel voor hen betekent. Iedereen die tegen is kan dat laten weten op 14 november, zodat studenten het signaal afgeven dat deze maatregel asociaal en ondoordacht is.” De komende tijd zal VIDIUS met andere studentenorganisaties de straat opgaan en collegezalen ingaan, om studenten te informeren over het leenstelsel.