vrijdag, 19. december 2014 - 12:46

Utrecht mag hotel sluiten wegens illegale prostitutie

Utrecht mag hotel sluiten wegens illegale prostitutie
Foto: SXC
Utrecht

De gemeente Utrecht mag het Economy Hotel aan de Balijelaan sluiten. Dat heeft de bestuursrechter van rechtbank Midden-Nederland vrijdag in een voorlopige voorziening beslist. De exploitant was naar de rechter gestapt, omdat de gemeente het hotel voor zes maanden wil sluiten, omdat er illegale prostitutie zou plaatsvinden.

Afspraak

Prostitutie levert gevaar op voor de openbare orde en is daarom verboden in het hotel. Een inspecteur van de gemeente maakte via een website een afspraak met een prostituee. Deze vrouw nam hem mee naar een hotelkamer, waar hij zich bekend maakte als inspecteur. Daarnaast waren er nog meer aanwijzingen dat er prostitutie plaatsvond in het hotel.


Tandje erbij

De exploitant zei dat hij niet wist dat er prostitutie plaatsvond. De rechter oordeelde echter dat er genoeg signalen waren die ertoe hadden moeten leiden dat de exploitant wist of had moeten weten dat hij een tandje erbij moest zetten om illegale prostitutie te voorkomen.   

 
Cameratoezicht

In het hotel was geen leidinggevende aanwezig, maar via cameratoezicht vanuit een andere vestiging van het hotel moest toezicht worden gehouden op de gang van zaken, onder meer ter voorkoming van illegale prostitutie. Het hotel stond voordat de huidige exploitant begon, bekend als locatie waar illegale prostitutie plaatsvond.
 
De rechter oordeelde dat het cameratoezicht niet goed werkte. Soms stond de camera weggedraaid van de ingang, soms was de leidinggevende in de andere vestiging niet ingelogd op de camerabeelden, soms konden de inspecteurs van de gemeenten niet online meekijken met de beelden, zoals wel met het hotel was afgesproken. De rechter concludeerde daarom dat exploitant onvoldoende heeft gedaan om illegale prostitutie te voorkomen.
 

Provincie:
Tag(s):