dinsdag, 4. november 2014 - 21:29 Update: 04-11-2014 22:10

Utrechter ten onrechte beschuldigd na verwisseling DNA-profiel

Utrechter ten onrechte beschuldigd na verwisseling DNA-profiel
Foto: EHF
Utrecht

Een Utrechter is ten onrechte veroordeeld voor twee autoinbraken omdat het NFI twee DNA-profielen per abuis heeft verwisseld. Dit meldt het Openbaar Minsiterie (OM) dinsdag.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) erkende in 2008 twee DNA-profielen te hebben verwisseld. Deze verwisseling heeft gevolgen gehad voor een 25-jarige man uit Utrecht in twee strafzaken in het arrondissement Midden-Nederland. Op 10 februari 2009 werd hij veroordeeld voor twee autokraken waarbij dit profiel diende als bewijs. Hij kreeg hiervoor één maand voorwaardelijke celstraf en 90 uur werkstraf opgelegd. Deze werkstraf is verricht.

Daarnaast werd hij op 11 juli 2013 door het Arnhemse Gerechtshof veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. Ook in dit geval ging het om een autokraak en was het gevonden DNA-profiel het bewijs voor dit feit. Op 3 november 2013 werd er bij een inbraak in een auto in Utrecht sporenmateriaal veilig gesteld dat weer het profiel van de betreffende man opleverde. Door zijn stellige ontkenning besloot de officier van justitie op voorstel van de politie zijn DNA-profiel te bepalen om zodoende duidelijkheid te verkrijgen. Hierdoor kwam de verwisseling aan het licht.

Het NFI heeft bekend gemaakt de man te zullen compenseren voor de geleden schade. De twee veroordelingen zijn inmiddels verwijderd van zijn strafblad. Ook zijn deze zaken verwijderd uit de politieregisters. De werkstraf van 80 uur, opgelegd door het gerechtshof hoeft niet meer te worden verricht. De persoon aan wie deze sporen wel kunnen worden toegeschreven, wordt voor deze zaken niet meer vervolgd, gelet op de ouderdom van de feiten.

Provincie:
Tag(s):