woensdag, 29. oktober 2014 - 19:21 Update: 29-10-2014 22:15

Utrechters doen oude diesels noodgedwongen de deur uit

Utrechters doen oude diesels de deur uit
Foto: Archief EHF
Utrecht

Rond de 2400 inwoners van Utrecht met een oude auto op diesel, hebben gebruik gemaakt van een speciale sloopregeling. Dit omdat vanaf 1 januari 2015 men niet meer met deze auto’s in het centrum van de Domstad mogen komen.

Volgens de NOS hebben in totaal 4500 personen gebruik gemaakt van de sloopregeling om hun oude diesel naar de sloop te brengen. Gemiddeld hebben ze hiervoor 1500 euro voor gekregen.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er een piek te zien is omdat de milieuzone in het centrum van Utrecht vanaf 1 januari ingaat. ‘In andere grote steden zijn er vergelijkbare regelingen, maar daar hebben ze geen milieuzone voor personenauto's’, zegt de woordvoerder.

Het verbod op oude diesels wordt voorlopig niet gehandhaafd door middel van het uitschrijven van een boete. Bij het binnenrijden van de milieuzone krijgen automobilisten met een oude diesel een melding via een matrixbord.

Video gemeente Utrecht

Kritiek

De milieuwetgeving die door GroenLinks tot stand is gekomen stuit ook op veel kritiek. Op diverse nieuwe media spreekt men schande van de snelle invoer van de milieumaatregel. Zo zijn er veel mensen die zich mateloos irriteren aan het feit dat men noodgedwongen wordt om een nieuwe of zeer jonge auto aan te schaffen. Ondanks de subsidie van 1500 max. voor alleen de sloopregeling kom je al gauw duizenden euro's tekort. Veel mensen met een modaal inkomen hebben niet zomaar even 10.000 euro bij elkaar gespaard om een andere auto te kopen die de komende jaren de milieuzone in mag rijden. 

Provincie: