vrijdag, 5. september 2014 - 9:53

UWV ziet groeiende vraag naar ICT-personeel

UWV ziet groeiende vraag naar ICT-personeel
Foto: Archief EHF
Utrecht

De vraag naar ICT-personeel neemt dit jaar stevig toe, blijkt uit een onderzoek van UWV naar de werkgelegenheid in de ICT-sector. UWV verwacht mogelijke tekorten wanneer geen aanvullende maatregelen worden genomen. Het aantal vacatures in de sector loopt naar verwachting op naar 34 duizend in 2014, een stijging van twintig procent ten opzichte van vorig jaar.

De meeste baankansen ontstaan op hoger niveau en dan met name in de arbeidsmarktregio's Groot-Amsterdam en Midden-Utrecht, Haaglanden en Zuidoost Brabant. Het gaat om functies zoals systeemanalist en informaticaspecialist. Daarnaast ontstaan nieuwe functies en beroepen door technologische ontwikkelingen, zoals 3D printing en Big Data. Het aandeel hoger opgeleiden dat in de ICT-sector werkt is bijna twee keer zo groot als het gemiddelde voor Nederland. Het MBO-segment in de sector neemt daarentegen steeds verder af.

Het aantal nieuw ontstane vacatures stijgt van 28 duizend in 2013 naar 34 duizend in 2014. In de jaren daarna neemt het aantal vacatures naar verwachting verder toe tot 37 duizend per jaar. De ICT-sector biedt op dit moment werk aan een kwart miljoen werknemers. De afgelopen jaren is het aantal banen van werknemers gestaag gegroeid. Het aandeel zelfstandigen dat werkzaam is in de ICT-sector verdrievoudigde in de periode van 1998 tot 2010.

 

Categorie:
Tag(s):
uwv, ict