donderdag, 27. februari 2014 - 11:26 Update: 03-07-2014 0:41

V1 bom tot ontploffing gebracht

foto van eod | fbf
Foto: fbf
Steenbergen

Een V1 bom met bijna 1.000 kilo springstof is vandaag in het West-Brabantse Kruisland tot ontploffing gebracht. Dat gebeurde door het Chemisch, Biologisch, Radiologisch en Nucleair (CBRN)-peloton van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Deze speciale eenheid kwam eraan te pas omdat de springstof van de zogenoemde ‘vliegende bom’ uit de Tweede Wereldoorlog ook een kankerverwekkende stof bevatte.

De V1 dateerde niet alleen van heel wat jaar geleden, maar lag volgens pelotonscommandant eerste luitenant Peter Zaal van de EOD ook nog eens op zijn kop. “Dan is het niet verstandig het object te bewegen. Voor ons was dit een flinke uitdaging. Slechts 1 op de 30.000 EOD-aanvragen betreft een explosief van dit kaliber. Deze vondst is te vergelijken met 8 grote vliegtuigbommen van het type 500-ponder.”

Voorbereidingen
Om de impact van de ontploffing zoveel mogelijk te beperken zijn er diverse maatregelen genomen. Zo werd de bom bedekt met ruim 5.000 kuub zand om de luchtdrukeffecten van de explosie te dempen en moest het grondwaterpeil omlaag. Een droge bodem geleidt de schok namelijk minder goed. Ook is er om het explosief een sleuf gegraven om de klappen van de ontploffing te doorbreken. Mede door de voorzorgsmaatregelen lukte het de bom uit te schakelen, zonder al teveel overlast te veroorzaken. Om de bom op te blazen gebruikte de EOD 54 kilo springstof.

Ontdekt
De V1 werd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog afgevuurd in de richting van het Antwerpse havengebied, maar stortte voortijdig neer. Het explosief is ontdekt nadat het besluit viel het gebied te herinrichten. Er komt een bos bij Kruisland ter compensatie van het doortrekken van de A4.

Vanmorgen is het gebied in een straal van 600 meter rond de bom ontruimd. 13 gezinnen moesten hun huis uit.

Provincie:
Tag(s):