dinsdag, 8. juli 2014 - 10:35 Update: 08-07-2014 12:31

Vakantiewerk: Makkelijker te vinden, maar salaris wel gelijk gebleven

vakantiewerk, salaris, bijbaan, werkgelegenheid
Foto: fbf
Amsterdam

Uit onderzoek van FNV-jong blijkt dat driekwart van de jongeren vakantiewerk gaat doen deze zomer. Hoog opgeleide jongeren geven vaker dan laagopgeleide jongeren aan dat ze vakantiewerk willen doen.

40% geeft aan zonder moeite vakantiewerk te hebben gevonden. Dit is twee keer zo veel als vorig jaar. Minder dan een kwart van de jongeren zoekt naar vakantiewerk dat aansluit bij hun opleiding. De jongeren die dit het belangrijkst vinden zijn de hogeropgeleiden en de jongeren boven de 20. Desalniettemin zien veel jongeren wel het voordeel in van vakantiewerk dat aansluit bij de opleiding.

Vakantiewerk dat aansluit bij opleiding

Minder dan een kwart van de jongeren zoekt naar vakantiewerk dat aansluit bij hun opleiding. De jongeren die dit het belangrijkst vinden zijn de hoger opgeleiden en de jongeren boven de 20.

Het merendeel van de jongeren ziet voordelen in vakantiewerk dat aansluit bij hun opleiding. Ze zijn zich er dus bewust van dat dit voordelig voor de toekomst kan zijn. Wanneer wordt gevraagd wat jongeren over hebben voor vakantiewerk dat aansluit bij hun opleiding geeft ongeveer een kwart aan geen concessies te willen doen. Dit geven met name de laag- en midden opgeleiden, de jongeren tussen 13 en 19 jaar en de mannen aan.

Salaris

Het gemiddelde salaris is iets lager dan vorig jaar. Per branche zijn ook grote verschillen te zien tussen de gemiddelde salarissen. De stijgende lijn in salaris van afgelopen jaren vlakt iets af. Daarnaast verschilt het gemiddelde salaris behoorlijk per branche, met het hoogste salaris in de industrie en het laagste salaris in de landbouw.Het bruto uur salaris van mannen is hoger dan het salaris van vrouwen. Desalniettemin is het overgrote deel van de jongeren tevreden over het salaris van hun vakantiewerk.