vrijdag, 23. mei 2014 - 22:23 Update: 03-07-2014 0:36

Vakbonden sturen Philip Morris ultimatum voor beter sociaal plan

Foto van sigaretten | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Bergen op Zoom

De vakbonden hebben Philip Morris vrijdag een ultimatum gestuurd voor een beter sociaal plan dan dat er toe nu toe is geboden door Philip Morris (PMH). Dit meldt FNV Bondgenoten vrijdag.

Als Philip Morris niet op de eisen van vakbonden ingaat, kunnen de bonden vanaf woensdag 28 mei 00.01 uur acties gaan organiseren.

Philip Morris moet belofte nakomen
Basis van de eisen van de bonden is de enorme pensioenschade voor de werknemers: 400 miljoen euro in totaal en per werknemer ruim 300.000 euro. En de belofte van Philip Morris dat zij het sociaal plan van 2010/2011 zouden hanteren. Dit komt netto neer op factor 1,7 van de kantonrechtersformule.


Sluiting gedreven door winstmaximalisatie
Voor vakbonden is deze sluiting hoofdzakelijk gedreven door winstmaximalisatie van Philip Morris en is voor het grootste deel sprake van verschuiving van productie naar andere locaties binnen Europa. In zo'n situatie vinden vakbonden dat de schade voor werknemers zoveel mogelijk moet worden beperkt en ze ook een toekomstperspectief moet worden geboden op een moeilijke arbeidsmarkt, zeker in West-Brabant en Zeeland.

De belangrijkste eisen, die vakbonden stellen, zijn:
Oude kantonrechtersformule met factor 1,9;
Indexatie van het opgebouwde pensioen voor een periode van 10 jaar;
Outplacement, begeleiding en scholing voor een periode van 5 jaar;
De ingeleende werknemers zoals schoonmakers, beveiligers en logistiek, moeten ook gebruik kunnen maken van outplacement en scholing.